Perkongsian tentang Sayuran Yang Sihat
Salam,
Aku saja nak share perkongsian yang baik..Perkongsian sebentar ini dari Dr Suri Rowi pakar dari MARDI melalui RADIO IkimFM
Tajuk : SAYURAN YANG SIHAT
Sayuran mempunyai komponen yang banyak adalah ANTIOKSIDAN
Contoh Sayuran yang bagus utk Cegah Sel Kanser..
Jenis yang KUAT utk menghalang Sel Kanser ( Sayur Kobis/Bawang/Bayam/ Brussel Sprouts)
Jenis yang TINGGI utk menghalang Sel Kanser (kobis Bunga/asapagus/ brokoli)
Jenis yg SEDERHANA utk menghalang Sel Kanser (salderi/Terung)
Jenis yg RENDAH utk menghalang Sel Kanser ( Timun/Carrot/kentang/Tomato)
Untuk kurangkan darah tinggi..
- Bawang Putih ( amalkan dalam 3 bln berterusan 1 bawang putih)
- Brocolli
- Minyak Zaitun (Asid Lemak MonoTakTepu)
- Barley Grass (Boleh dapatkn di Farmasi)
Cara untuk bersihkan sayur dari racun
- Gunakan CUKA (0.1%: 1 liter air = 10ml cuka)
- Gunakan ozon melalui mesin khas (dpt kurangkn racuk 40 ke 70%
- Cara terbaik dan mudah dan murah (Gunakan GARAM = 20gram bersamaan 1 liter direndam 5 minit : 95% racun dpt dikeluarkan)
Sayuran kampung yang baik dimakan.
- Daun keledek (Antara yg terbaik)
- Kangkung
- Bayam (Bayam merah)
- Kobis
- Daun ketumbar
- Kacang bendi
- Melinjau (Tumis) dapat turunkn asid urik
Sayuran utk Diabetes
- Pokok/Daun turi
- Peria katak (mempunyai fiber yang serap air yg tinggi)
- Kacang bendi (utk diabetes juga utk turunkan kolesterol)
- Bunga telang
Untuk kurangkan Kolesterol
- Minyak Zaitun
- Barli
Sayuran yg perlu dikurangkn jika tidak sihat
- Bayam (Byk vitamin K, cepat beku darah / kalau ade sejarah batu Karang kena elakkan BAYAM)
- Pucuk manis (Dapat menambah SUSU IBU / kalau ambil berlebihan boleh rosakkan paru-paru ): jgn ambil terlalu banyak
- Pucuk Ubi ( Mesti direbus elakkan makan terus)
Kaedah memasak
- Merebus kandungan antioksidan tinggal 20%
- Microwave kandungan antioksidan tinggal 50%
- Menumis kandungan antioksidan tinggal 26%
- KAEDAH terbaik adalah KUKUS atau CELUR
Bagi TOMATO , LABU sangat baik jika DIMASAK, Kandungan antioksidannya akan MENINGKAT
Bila kita bekukan sayuran, khasiatnya akan berkurang
Cth BAYAM : Khasiat berkurang sebanyak 60% – 70%
BAWANG sangat bagus dibekukan ..dan khasiat akan meningkat 200% ( BARU TAHU)
Cara masakan Sayur yg baik adalah dengan MENGUKUS.
Mari amalkan SAYUR-sayuran
Jom kita.. perkongsian yang baik..
Aku saja nak share perkongsian yang baik..Perkongsian sebentar ini dari Dr Suri Rowi pakar dari MARDI melalui RADIO IkimFM
Tajuk : SAYURAN YANG SIHAT
Sayuran mempunyai komponen yang banyak adalah ANTIOKSIDAN
Contoh Sayuran yang bagus utk Cegah Sel Kanser..
Jenis yang KUAT utk menghalang Sel Kanser ( Sayur Kobis/Bawang/Bayam/ Brussel Sprouts)
Jenis yang TINGGI utk menghalang Sel Kanser (kobis Bunga/asapagus/ brokoli)
Jenis yg SEDERHANA utk menghalang Sel Kanser (salderi/Terung)
Jenis yg RENDAH utk menghalang Sel Kanser ( Timun/Carrot/kentang/Tomato)
Untuk kurangkan darah tinggi..
- Bawang Putih ( amalkan dalam 3 bln berterusan 1 bawang putih)
- Brocolli
- Minyak Zaitun (Asid Lemak MonoTakTepu)
- Barley Grass (Boleh dapatkn di Farmasi)
Cara untuk bersihkan sayur dari racun
- Gunakan CUKA (0.1%: 1 liter air = 10ml cuka)
- Gunakan ozon melalui mesin khas (dpt kurangkn racuk 40 ke 70%
- Cara terbaik dan mudah dan murah (Gunakan GARAM = 20gram bersamaan 1 liter direndam 5 minit : 95% racun dpt dikeluarkan)
Sayuran kampung yang baik dimakan.
- Daun keledek (Antara yg terbaik)
- Kangkung
- Bayam (Bayam merah)
- Kobis
- Daun ketumbar
- Kacang bendi
- Melinjau (Tumis) dapat turunkn asid urik
Sayuran utk Diabetes
- Pokok/Daun turi
- Peria katak (mempunyai fiber yang serap air yg tinggi)
- Kacang bendi (utk diabetes juga utk turunkan kolesterol)
- Bunga telang
Untuk kurangkan Kolesterol
- Minyak Zaitun
- Barli
Sayuran yg perlu dikurangkn jika tidak sihat
- Bayam (Byk vitamin K, cepat beku darah / kalau ade sejarah batu Karang kena elakkan BAYAM)
- Pucuk manis (Dapat menambah SUSU IBU / kalau ambil berlebihan boleh rosakkan paru-paru ): jgn ambil terlalu banyak
- Pucuk Ubi ( Mesti direbus elakkan makan terus)
Kaedah memasak
- Merebus kandungan antioksidan tinggal 20%
- Microwave kandungan antioksidan tinggal 50%
- Menumis kandungan antioksidan tinggal 26%
- KAEDAH terbaik adalah KUKUS atau CELUR
Bagi TOMATO , LABU sangat baik jika DIMASAK, Kandungan antioksidannya akan MENINGKAT
Bila kita bekukan sayuran, khasiatnya akan berkurang
Cth BAYAM : Khasiat berkurang sebanyak 60% – 70%
BAWANG sangat bagus dibekukan ..dan khasiat akan meningkat 200% ( BARU TAHU)
Cara masakan Sayur yg baik adalah dengan MENGUKUS.
Mari amalkan SAYUR-sayuran
Jom kita.. perkongsian yang baik..
0 comments:
Post a Comment