Perkongsian tentang Sayuran Yang Sihat

Salam,
Aku saja nak share perkongsian yang baik..Perkongsian sebentar ini dari Dr Suri Rowi pakar dari MARDI melalui RADIO IkimFM

Tajuk : SAYURAN YANG SIHAT

Sayuran mempunyai komponen yang banyak adalah ANTIOKSIDAN

Contoh Sayuran yang bagus utk Cegah Sel Kanser..
Jenis yang KUAT utk menghalang Sel Kanser ( Sayur Kobis/Bawang/Bayam/ Brussel Sprouts)
Jenis yang TINGGI utk menghalang Sel Kanser (kobis Bunga/asapagus/ brokoli)
Jenis yg SEDERHANA utk menghalang Sel Kanser (salderi/Terung)
Jenis yg RENDAH utk menghalang Sel Kanser ( Timun/Carrot/kentang/Tomato)

Untuk kurangkan darah tinggi..
- Bawang Putih ( amalkan dalam 3 bln berterusan 1 bawang putih)
- Brocolli
- Minyak Zaitun (Asid Lemak MonoTakTepu)
- Barley Grass (Boleh dapatkn di Farmasi)

Cara untuk bersihkan sayur dari racun
- Gunakan CUKA (0.1%: 1 liter air = 10ml cuka)
- Gunakan ozon melalui mesin khas (dpt kurangkn racuk 40 ke 70%
- Cara terbaik dan mudah dan murah (Gunakan GARAM = 20gram bersamaan 1 liter direndam 5 minit : 95% racun dpt dikeluarkan)

Sayuran kampung yang baik dimakan.
- Daun keledek (Antara yg terbaik)
- Kangkung
- Bayam (Bayam merah)
- Kobis
- Daun ketumbar
- Kacang bendi
- Melinjau (Tumis) dapat turunkn asid urik

Sayuran utk Diabetes
- Pokok/Daun turi
- Peria katak (mempunyai fiber yang serap air yg tinggi)
- Kacang bendi (utk diabetes juga utk turunkan kolesterol)
- Bunga telang

Untuk kurangkan Kolesterol
- Minyak Zaitun
- Barli

Sayuran yg perlu dikurangkn jika tidak sihat
- Bayam (Byk vitamin K, cepat beku darah / kalau ade sejarah batu Karang kena elakkan BAYAM)
- Pucuk manis (Dapat menambah SUSU IBU / kalau ambil berlebihan boleh rosakkan paru-paru ): jgn ambil terlalu banyak

- Pucuk Ubi ( Mesti direbus elakkan makan terus)

Kaedah memasak
- Merebus kandungan antioksidan tinggal 20%
- Microwave kandungan antioksidan tinggal 50%
- Menumis kandungan antioksidan tinggal 26%
- KAEDAH terbaik adalah KUKUS atau CELUR

Bagi TOMATO , LABU sangat baik jika DIMASAK, Kandungan antioksidannya akan MENINGKAT


Bila kita bekukan sayuran, khasiatnya akan berkurang
Cth BAYAM : Khasiat berkurang sebanyak 60% – 70%

BAWANG sangat bagus dibekukan ..dan khasiat akan meningkat 200% ( BARU TAHU)
Cara masakan Sayur yg baik adalah dengan MENGUKUS.

Mari amalkan SAYUR-sayuran

Jom kita.. perkongsian yang baik..


0 comments:

Post a Comment

Recent Posts

Recent Posts Widget

Popular Posts

Categories

Seorang yang simple, kelakar juga sikit, suka melancong bersama keluarga, suka makan-makan dan suka peluk isteri. Masih bekerja makan gaji. Seorang yang tak berapa pandai menulis tapi nak juga share apa yang patut.. Moga pembaca mendapat manfaat dari tulisan dan perkongsian ini.